Midden in de zomer leren op de Bossche Vakschool

‘De Bossche Talent Week is leuker dan chillen op de bank. Leerzame workshops volgen, nieuwe vrienden maken en veel gezelligheid’, vertellen Merel, Anne-Clair en Floor. Ze hebben zich opgegeven voor deze week na de coronatijd waarin jongeren veel thuis hebben gezeten. ‘Ik moest iets gaan doen, anders word ik gek thuis!’ geeft een van de leerlingen aan.

Niet iedereen gaat deze zomer op vakantie, zegt Merel die zelf op de Bossche Vakschool zit. Sommige ouders willen niet op vakantie door corona en voor sommige ouders is het niet betaalbaar. Merels ouders hebben een bedrijf waar alles juist nu doorgaat, dan kun je geen risico’s lopen. Merel komt samen met haar broertje Tijn, die op Van Maerlant zit, elke dag met plezier naar de Bossche Vakschool. Haar mentor, de heer Van Boxtel, tipte haar over de kans. Merel was zo enthousiast dat ze er elke dag twee uur voor op de fiets zit.

Meer dan 30 jongeren hebben zich opgegeven voor de Bossche Talent Week. De leeftijden lopen enorm uiteen, net als de scholen en opleidingen waar ze vandaan komen. Floor zit op het Jacob van Roeland Lyceum en Anne-Clair zit op het Sint Jans Lyceum. Zij konden deze week uit meer dan 70 verschillende workshop kiezen. De creatieve en expressieve workshops zoals Art-United Dans van Babel en de Design-Sprint van Random Entry, slaan goed aan benoemen de dames. Er zijn ook sportieve workshops, maar dat zou nog wel iets meer mogen, raden ze aan. Anne-Claire volgde de workshop ‘Ik ben niet dom, ik hep taalent’ van Maurice van Bokhoven. Erg interessant om van mensen hun levensverhaal te horen geeft ze aan. Er werden veel vragen gesteld waardoor je gaat nadenken over jezelf.

Vanuit de organisatie valt tijdens het gesprek met deze jongeren op hoe reflectief en positief kritisch de meiden verwoorden hoe ze deze week ervaren. De Bossche Talent Week wordt georganiseerd door de Bossche Vakschool, ’s-Hertogenbosch Ondernemend Onderwijs, PowerUp073 en Avans Hogeschool. De Bossche Talent Week moet volgend jaar vooral weer worden aangeboden vinden de jongeren.

De week is ontwikkeld vanuit de ambitie om jongeren een aanbod te doen waarin ze op speelse wijze vaardigheden zoals kritisch-creatief denken, probleem oplossend vermogen, samenwerken en reflecterend vermogen kunnen trainen. Voor de jongeren is het vooral een gezellige week waarin je nieuwe vrienden leert kennen, voor de organisatie wordt juist in het gesprek duidelijk hoeveel leeropbrengsten er zijn in deze bijzondere dagen. Een geslaagde week die zeker voor herhaling vatbaar is.

• foto