Nieuwsarchief

Geen vmbo’er in Nederland kan beter aan auto’s sleutelen dan Cas en Nourdin

DEN BOSCH - Voor veel mensen is het vervangen van een autoband al te veel gevraagd, maar voor Cas de Groen (17) en Nourdin Dupuis (16) is het een makkie. De twee vmbo’ers van de Bossche Vakschool zijn zo goed dat ze Nederlands kampioen autotechniek werden.

De passie voor wat onder de motorkap zit, zat er bij allebei de mannen vroeg in. ,,Ik woon in Berlicum een beetje achteraf, dan ga je daar al snel wat sleutelen aan dingen", zegt Nourdin. ,,Zo ontstond de passie, ik wilde altijd al automonteur worden, daarom zit ik ook op deze school.” Bosschenaar Cas kreeg de liefde via een oom van zijn moeder. ,,Die had een ‘Kever-club’ waarmee ze aan oude auto's en busjes van Volkswagen sleutelden. Zo is het bij mij gekomen.”

Rustig blijven en goed overleggen
Met die gezamenlijke passie namen Cas en Nourdin het in de RAI in Amsterdam tijdens World Skills Nederland vorige week donderdag op tegen zeven andere teams uit het land. Eerder wonnen ze al de provinciale voorronde. Ze kregen verschillende opdrachten, van het repareren van een band tot het doen van een zomercheck. Nourdin: ,,Rustig blijven en goed overleggen, dan kom je een heel eind.” Cas: ,,Die werkplaats was al mooi. Allemaal splinternieuwe apparaten en gloednieuwe auto’s”, zegt Cas zittend bij de werkplaats op de Bossche Vakschool.

Tientallen mensen kijken over je schouder mee
Ondertussen schuift de trotse mentor Abdel Moussati aan. ,,Het klinkt heel simpel om gewoon te doen wat je altijd doet, maar dat is het niet. Je ziet andere teams bijvoorbeeld niet zo overleggen als zij dat doen. Ze maken een plan en voeren het uit", zegt Moussati. ,,Daarnaast bezoeken duizenden mensen dit evenement. Die staan natuurlijk niet allemaal te kijken naar hoe leerlingen aan auto's werken, maar zeker tientallen mensen kijken over je schouder mee om te zien hoe je het doet. Dat zorgt voor extra druk.”

Cas en Nourdin bleken het in ieder geval goed te doen onder die druk. Nadat ze de vijf onderdelen met succes hadden afgerond, mochten ze als een van de beste drie teams naar het podium komen om uiteindelijk tot winnaars gekroond te worden. ,,Dat was wel heel vet", aldus Cas. ,,We hadden wel door dat we het goed deden, want we zagen andere teams tobben met apparatuur, maar dat je wint is natuurlijk heel mooi.”

Met negen vingers aan de slag
De Bosschenaar doet zijn verhaal terwijl de wijsvinger van zijn linkerhand helemaal in is gepakt. Hij kwam kort voor de finale van Skills Talent tijdens werkzaamheden namelijk tussen een velg van een vrachtwagen en een wielbout. ,,Dus eigenlijk had hij maar negen vingers", zegt Moussati lachend. Negen of tien vingers: Cas en Nourdin wonnen in ieder geval. Dinsdagochtend werden ze gehuldigd op school en mochten ze een plaquette onthullen zodat hun kampioenschap voor altijd een plekje heeft op de Bossche Vakschool.

Hun titel verdedigen zit er niet in voor volgend jaar. Sterker nog: na dit schooljaar scheiden hun weg. Nourdin gaat naar het mbo op het Summa College en Cas gaat door naar het mbo op het Koning Willem I College en waar Nourdin verder gaat met auto's, gaat Cas zich concentreren op vrachtwagens. ,,We hebben het hier in ieder geval erg naar ons zin gehad", zegt Cas. ,,Ja, het was wel een goede tijd", vult Nourdin hem aan. ,,En ook veel geleerd trouwens", zegt Cas er snel bij.

World Skills Nederland
Tijdens World Skills Nederland nemen verspreid over twee dagen tientallen teams van vmbo’s (Skills Talents) en mbo's (Skills Heroes) uit heel Nederland het in verschillende categorieën tegen elkaar op. Dat kan in het geval van Cas en Nourdin in de categorie Mobiliteit en Techniek zijn, maar ook Bloemwerk, Bouwen, Wonen en Interieur en Media, Vormgeving en ICT zijn voorbeelden van categorieën. Dit jaar was het evenement in de RAI, volgend jaar is het in de Bossche Brabanthallen op 21 en 22 maart. 

Media
  • Winnaars Skillstalent 2023  Cas Groen en Nourdin Dupius


Contact

Bezoekadres:
Hervensebaan 5
5232 JL 's Hertogenbosch

Postadres:
Postbus 2401
5202 CK 's-Hertogenbosch


073 - 64 43 777

info@bosschevakschool.nl

Volg ons op Social Media!

Facebook Twitter
Bossche Vakschool VMBO Den Bosch